21397193_10155555422004088_86504814_n.jpg

De astăzi de dimineață, rețelele de socializare din România au luat-o razna cu un nou mesaj de tip spam. Este vorba de distribuirea unui articol din 2009, de pe jurnalul.ro, în care era prezentat cazul unei fetițe de 11 ani din Râmnicu Vâlcea care avea nevoie urgență de suma de 200.000 de euro pentru un transplant medular.

 

Pe principiul ”ce ne costă să dăm un share”, sute de utilizatori de Facebook au viralizat în doar câteva ore articolul respectiv, publicat, repet!, în 2009.

”Te rog.... din suflet, da si tu sfoara în tara dupa grupa AB pozitiv...Daca cineva e dispus sa donezesânge...pentru o fetita cu aplazie medulara ... Este la spitalul Fundeni (Bucuresti) , sectia de Pediatrie , are 11 ani , se numeste Tudor Alexandra Mihaela si pâna la operatie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Macar da mai departe!!! Nu-i greu!!! 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

 

DOAMNE AJUTA!! 
(un simplu forward ajuta o viata de ingeras).”

este mesajul care circulă, de astăzi dimineață, cu viteza fulgerului pe Facebook Messenger.

Unii utilizatori ai rețelei de socializare s-au prins repede că este vorba de un spam, povestea fiind de actualitate în 2009, nu acum, după opt ani, însă prea puțini pentru ca fenomenul de spam, trafic nelegitim și venituri din publicitate la fel de nelegitime să fie stopat.

translant-medulaaaaaar.jpg

21397770_1637363526296563_1735782582_n.png

Pentru a demonstra că este vorba de un spam, am reușit să stăm de vorbă chiar cu tatăl fetei, Tudor Gheorghe. Acesta susține că ”fetița” are acum 19 ani, a fost operată cu succes în 2010 și s-a vindecat.

”Fetița este bine. I-am făcut transplantul medular în 2010. Din fericire, nu mai are nevoie de sânge și nici de donații. Articolul a fost distribuit din nou din motive necunoscute. Sunteți a noua persoană care mă sună azi”,

 

a declarat pentru Observatorulph.ro Tudor Gheorghe, tatăl fetiței care acum este o adolescentă în toată regula, având 19 ani.

Nu condamnă nimeni eventuala tentativă a celor care au readus în actualitate cazul de a face rost de sânge pentru centrele de transfuzii din țară dar, să readuci în actualitate un astfel de articol fără ca măcar să citești conținutul său și să realizezi când s-a petrecut acțiunea dovedește încă odată superficialitatea multora dintre noi.

caz-2009.jpg

Așadar, ținând cont și cazul cu recentele concursuri false organizate, chipurile, de Kaufland, Tarom, eMAG și alte companii celebre, facem încă odată apel la cititorii noștri:

 

Mare atenție la link-urile pe care dați click și la ceea ce distribuiți pe internet! Nu este vorba de doar un SHARE, este vorba de o adevărată industrie din care unii oameni fac bani grei pe spatele celor naivi.


 

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.