veolia.jpg

Proiectul privind majorarea tarifului la gigacalorie la Ploiești a stârnit numeroase discuții și a generat o dezbatere publică la care asistența a fost, din păcate, mai mult decât modestă. Cum s-a ajuns în această situație?

 

Luna trecută, un grup de consilieri PSD propunea majorarea tarifului la gigacalorie. Potrivit proiectului, postat pe ploiesti.ro, noul tarif la apă caldă și căldură ar trebui să fie de 237 de lei, fără tva/gcal, față de 186 de lei/gcal, cât este în prezent. Proiectul respectiv a primit aviz favorabil și din partea comisiei de utilități a Consiliului Local Ploiești. Primarul Adrian Dobre s-a opus acestei inițiative, invocând protecția socială și a criticat operatorul în dezbaterea publică organizată pentru că a solicitat majorarea tarifului cu 50 de lei.

Dincolo de războiul politic, dintre majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local Ploiești și primarul PNL, stau documentele. Este vorba de contractul de concesiune semnat acum 15 ani și un aviz al ANRE eliberat acum două luni.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

 

Astfel, potrivit contractului de concesiune dintre Primăria Ploiești și fosta Dalkia, în prezent Veolia Energie Prahova, tarifele trebuiau actualizate încă din anul 2011, ca urmare a creșterii  costurilor de producție. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, reprezentanții Veolia au susținut în numeroase ședințe ale Consiliului Local Ploiești că activitatea financiară a companiei are de suferit. Până în acest sezon nu s-a pus niciodată problema sistării furnizării agentului termic către populație sau instituții publice chiar dacă operatorul ”merge” în pierdere.

 

Mai mult, potrivit raportărilor oficiale, gradul de continuitate în furnizarea energiei termice a ajuns în sezonul 2016-2017 la 99,7%, iar în perioada 2004-2017 nu a existat nicio problemă de natură tehnică care să afecteze siguranța în exploatare a echipamentelor. În plus, operatorul și-a asumat investiții de 25 milioane de euro până la încheierea contractului, dar la finalul anului 2016 acestea se ridicau deja la peste 32 de milioane de euro. În urma procesului de modernizare a sistemului de distribuție a energiei termice, volumul pierderilor pe rețea a scăzut de 7 ori. Deși primăria a comandat un audit pentru verificarea acestor cifre, până acum nu se cunoaște rezultatul expertizei.

Revenind la majorarea tarifului, trebuie menționat faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis pe 1 noiembrie 2018 avizul nr 57 privind ajustarea prețului pentru energia termică destinată SACET al Municipiului Ploiești livrată de societatea Veolia Energie Prahova SRL. Potrivit documentului, pe care îl publicăm la finalul textului, ANRE a avizat prețul de 237,35 lei/gcal, fără TVA, același din proiectul aflat în dezbatere publică.

 

În ceea ce privește pierderile suferite de operator ca urmare a ”înghețării” tarifului actual încă din anul 2011, ANRE susține că acestea sunt în responsabilitatea părților implicate, respectiv Consiliul Județean Prahova, Consiliului local Ploiești și Veolia Energie Prahova.

Documentul prin care ANRE a avizat noul preț la gigacalorie din Ploiești

 

WhatsApp Image 2019-01-15 at 09.08.44 (3).jpeg

WhatsApp Image 2019-01-15 at 09.08.44 (2).jpeg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

 

negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

 • DJ 713, faimosul Transbucegi, a fost închis circulației din cauza unor avalanșe

  Iarna își face de cap la munte, unde ninge abundent, în special la altitudini de peste 1800 de metri pătrați. IPJ Dâmbovița a anunțat marți dimineață închiderea circulației pe DJ 713, care face legătura între DN71 - Cota 1000 și Platoul Montan Bucegi, din cauza unor avalanșe.

  DJ 713, denumit și Transbucegi, a fost modernizat în parteneriat între Dâmbovița și Prahova.  IPJ Dâmbovița a anunțat marți dimineață că drumul care face legătura între DN71 - Cota 1000 și Platoul Montan Bucegi a fost închis circulației publice pe o perioadă nedeterminată din cauza unor avalanșe..
  Read More

 • DJ 713, faimosul Transbucegi, a fost închis circulației din cauza unor avalanșe

  Iarna își face de cap la munte, unde ninge abundent, în special la altitudini de peste 1800 de metri pătrați. IPJ Dâmbovița a anunțat marți dimineață închiderea circulației pe DJ 713, care face legătura între DN71 - Cota 1000 și Platoul Montan Bucegi, din cauza unor avalanșe.

  DJ 713, denumit și Transbucegi, a fost modernizat în parteneriat între Dâmbovița și Prahova.  IPJ Dâmbovița a anunțat marți dimineață că drumul care face legătura între DN71 - Cota 1000 și Platoul Montan Bucegi a fost închis circulației publice pe o perioadă nedeterminată din cauza unor avalanșe..
  Read More

 • Un tânăr în vârstă de 32 de ani din județul Dâmbovița a decedat după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon de la un boiler cu butelie

  Tragedia a avut loc duminică seară, în localitatea Ulmi, din județul Dâmbovița. O persoană a sunat la 112 și a anunțat incidentul.

  La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale Serviciului de Ambulanță. Tânărul, în vârstă de 32 de ani, a fost găsit decedat în locuință..
  Read More

 • Accident grav în Târgoviște. O femeie a murit după ce a fost lovită de un autoturism

 • General prădat de hoți, în Dâmbovița. Hoții au fost prinși în București

  Spargerea a fost dată sâmbătă după-amiază, în localitatea Tărtășești, unde generalul Toma Zaharia are o vilă. Patru indivizi au sustras mai multe bunuri, în timp ce proprietarul era plecat de acasă. Câteva ore mai târziu, hoții au fost depistați în București. Cei patru aveau asupra lor bunurile furate, dar și bilete de avion ca să ajungă în Portugalia.

  Polițiștii din Dâmbovița au fost în alertă, ieri, după ce au fost sesizați cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi pătruns într-o locuință pe raza localității Tărtășești, din Dâmbovița. Este vorba despre casa generalului Toma Zaharia, fost secretar de stat în MAI în mandatul lui Adrian Năstase..
  Read More

 • Lista drumurilor naționale cu zăpadă. Viscol la Vârful Omu

  Circulație în condiții de iarnă pe zeci de drumuri la nivel național, din cauza zăpezii. Pe listă figurează aproape 40 de drumuri din mai multe județe. 

  Vremea rea și-a făcut de cap în special în zona de Nord a României, dar și în zonele montane. La această oră (sâmbătă, 12 ianuarie - ora 11.00), potrivit Centrului Infotrafic, zeci de drumuri, de la nivel național, sunt acoperite cu un strat de zăpadă frământată de 1 - 2 cm..
  Read More

 • Doliu la IPJ Dâmbovița. Un polițist s-a stins din viață după ce i-a venit rău la serviciu

  Agentul șef principal de poliție Ion Păun, criminalist în cadrul Poliției Orașului Titu, s-a stins din viață, miercuri seară, după ce, marți, i-a venit rău în timp ce se afla la serviciu. Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a decedat la spital, din cauza unui accident cerebral vascular major.

  Agentului șef principal de poliție Ion Păun, criminalist în cadrul Poliției Orașului Titu, i-a venit rău în birou, marți dimineață, în jurul orei 09.00, după ce a revenit de la o cercetare la fața locului în urma unui accident rutier..
  Read More

 • Tragedie în județul Dâmbovița. Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mâncare

  Incidentul a avut loc miercuri, în localitatea Vișina, din județul Dâmbovița. Un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost găsit decedat în locuința sa, după ce s-ar fi înecat cu mâncare.

  o persoană a sunat la 112 și a anunțat incidentul. La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale Serviciului de Ambulanță. .
  Read More

 • Pericol de explozie în gara Roșiorii de Vede. Călători evacuați și trafic oprit

  Incidentul a avut loc marți seară, în gara de Nord din localitatea Roșiorii de Vede, din Teleorman, după ce s-au înregistrat scurgeri de propilenă la vana unui vagon cisternă al unei garnituri de tren.

  Potrivit primelor informații, scurgerile de propilenă au avut loc la vana unui vagon cisternă al unei garnituri de tren marfar (nr. 60846), compus din 20 vagoane, potrivit Centrului Infotrafic..
  Read More

 • Accident spectaculos în Dâmbovița. Un autoturism a rupt un stâlp electric și a intrat în gardul unei case - FOTO

  Accidentul a avut loc marți noapte în localitatea Tărtășești, din județul Dâmbovița, după ce șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției. Mașina a părăsit partea carosabilă și s-a izbit de un stâlp de curent electric, iar apoi a lovit gardul unei locuințe.

  Impactul a fost destul de puternic. Stâlpul de curent electric s-a rupt. Tot în urma impactului a fost distrus un contor de gaze, iar autoturismul a a luat foc..
  Read More

Roxana Tănase
Roxana Tănase este jurnalistă din 1999. Face parte din ”garda veche” de ziariști ai Prahovei și, din 2012, este în echipa Observatorulph.ro.

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.